Hoe gaat een zweethutceremonie in z'n werk

De zweethutceremonie is een oeroude reinigingsceremonie, welke lichaam en geest reinigt en onze ziel voedt.
In de zweethut is het donker en intens warm. Dit brengt je naar je lijf, naar je voelen en ervaren. Door meer en meer in jezelf af te dalen, kom je tegen wat er in jou om aandacht vraagt. De ceremonie helpt je bij het herstellen van de verbinding met het leven in én om jou. Ruimte voor nieuwe inspiratie en levenskracht ontstaat. De ceremonie begint met de stenenceremonie. Buiten de zweethut is een vuurplaats, waar de stenen worden verhit. Er wordt van hout een altaar gebouwd waarop de stenen komen te liggen. Elke steen wordt met een intentie gelegd. De vuurhoeder of vuurman of vuurvrouw hoedt en voedt het vuur.

De deurhoeder zorgt voor de veilige verbinding tussen binnen en buiten.

Als de stenen heet genoeg zijn, gaan we met elkaar de hut in. De watergieter zal de ceremonie binnen de hut begeleiden. Als iedereen zijn of haar plek in de hut gevonden heeft, worden de stenen naar binnen gebracht. Als er voldoende stenen, kruiden en het water zijn binnen gebracht, wordt de deur van de zweethut gesloten. De vuurman of vuurvrouw hoedt het vuur en zal aangeven wanneer de stenen klaar zijn om de Hut ingebracht te worden. Dit heeft even tijd nodig. In deze tijd kun je verstillen en je laten voeden door het vuur. Ook zullen we in deze tijd nog een uitleg geven en is er ruimte voor vragen.Daarna zal de deur van de hut dicht gaan. De stenen worden besprenkeld met kruiden en overgoten met water. De hut wordt gegeven in 4 ronden, die in verband staan met de windrichtingen. Elke windrichting heeft zijn eigen thematiek. Na een tijdje wordt het aardedonker en kun je gemakkelijker de aandacht op jezelf richten. Je kunt je gehuld in de duisternis, in de donkerte van de hut een immense ruimte gaan ervaren, waarbinnen alles mogelijk is. De warmte nodigt je uit om naar binnen te keren, uit je denken te gaan en in de ervaring te stappen. De watergieter zal de vier rondes, waaruit de ceremonie bestaat, begeleiden. In de rondes is er afwisselend ruimte voor stilte, gebed, delen en zang. Je verzacht je proces door bewust te ademen en je focus naar binnen te brengen

Soms gaat de deur open voor frisse lucht of het binnenlaten van nieuwe stenen.

Na de laatste ronde, waarin je je ceremoniële reis integreert, gaat de deur open. Om de beurt mag iedereen naar buiten gaan. Het moment waarop je opnieuw geboren wordt!

Nadat iedereen is bijgekomen, sluiten we met elkaar af en ruimen we op.

 

 

Tags

Blijf op de hoogte via mijn nieuwsbrief

* indicates required
 
FacebookMySpaceTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Copyright © 2013 Mona van Weerdenburg. All Rights Reserved.